Algen

Algen in het aquarium

Wat veroorzaakt algengroei?

alg op blad

De oorzaak hangt vaak af van de soort alg die het betreft. Maar er is een grote factor die bij alle algen soorten terug komt. Dat zijn je planten.

Doen de aquariumplanten het slecht of matig dan heb je geheid last van algen. Planten die een voeding tekort hebben "lekken" dan suikers en daar maken algen dankbaar gebruik van.  Vaak denkt men als de planten het slecht doen "ik moet sterkere verlichting hebben want mijn planten doen het niet goed." Maar dat is juist verkeerd.

Je aquariumplanten hebben voeding nodig. Artikel over aquariumplanten voeding.  Hoe meer licht hoe meer voeding. Dus als je meer licht toevoegt moet je ook meer voeding geven. Vaak is een CO2 tekort de grootste boosdoener van een slechte plantengroei. 

Andere oorzaken kunnen zijn:

-Schomelingen in de CO2 toevoer.

-Slechte stroming in je bak waardoor de circulatie niet overal in je aquarium even goed is.

-Te veel voeren.

-Slechte filtratie.

-Teveel licht.

 

 

Wat kunnen we hier aan doen?

Ten eerste moeten je alles doen om een algenplaag te voorkomen. Dat betekent dat je aquariumplanten het goed moeten doen want dat zijn de grootste concurenten van algen.

En als dan toch algen de kop op steken moet je de oorzaak hiervan achterhalen en wegnemen.

Zelf ben ik geen voorstander van algen verdelgingsmiddellen..Deze middelen hebben namelijk ook nadelige gevolgen voor je planten en omdat de oorzaak niet wordt weggenomen zullen de algen weer terug komen zodra het middel is uitgewerkt. 

 

 

Hoe voorkom je algengroei?

Helemaal voorkom je algen nooit en dat is ook niet erg, want een beetje algen groei op een stuk kienhout of achterwand ziet er best mooi en natuurlijk uit. We willen vooral overmatige algengroei, algen op planten en blauw algen zien te voorkomen. Dat ziet lelijk uit en ontsiert het aquarium.

Om dit te voorkomen moet je zorgen dat je planten het goed doen. Aquariumplanten zijn de grootste concurenten van algen. Zodra planten een groei stoornis hebben kunnen algen hiervan profiteren. In het artikel over planten en het artikel aquarium verlichting kun je lezen hoe je deze moet verzorgen.

Een te hoge organische belasting kan ook de oorzaak zijn van algen. Dit kun je voorkomen door te zorgen dat je vis bezetting niet te hoog is. En bewust omgaan met voer.

Dat wil zeggen dat je niet teveel in een keer moet voeren, net genoeg dat alles opgegeten wordt. En als je enkele bodem vissen houdt, dan zorgen die dat er niet veel voedselresten overblijven.
Soms is het raadzaam om tijdens het voeren de filterpomp uit te zetten. Zo wordt het voer niet door de hele bak geblazen.
Kienhout en wortels gaan op den duur rotten en dan komt er ook organisch materiaal vrij.

 

UV licht

Uit recente onderzoeken is gebleken dat algen het vooral goed doen wanneer er veel UV licht beschikbaar is. Dit zie je vaak terug in ondiepe beekjes met helder water. Maar waneer het water wat geliger word door afgevallen bladeren bijvoorbeeld dan word de UV straling al sterk weg gefilterd en dan doen algen het minder goed.

Nu is het grootste probleem dat tl verlichting ook UV licht uitstraalt en dus algen vriendelijk is. Hier zijn momenteel 2 oplossingen voor.

Tl verlichting met een UV filter. 

Dennerle heeft een nieuwe tl-5 lamp op de markt die ze hebben omwikkeld met een folie die het UV licht blokkeert.  Andere merken zullen dit waarschijnlijk snel volgen.

Led verlichting.

Ledverlichting is in opkomst. Ook in de aquarium wereld. Voordeel is dat led geen UV licht bevat.

Lees ook het artikel over ledverlichting in het aquarium

CO2 toevoegen!

Zoals ik al zei, gezonde planten zijn de grootste concurrent van algen.

 

Maar hoe zorg je dat die planten gezond zijn en blijven. Dit kun je uitgebreid lezen in het artikel over aquariumplanten. Maar ik kan je nu al zeggen dat CO2 gebrek een grote rol speelt.

Om dit goed uit te leggen moet ik eerst iets over de rol van verlichting uitleggen. Vaak zijn aquariums uitgerust met te sterke verlichting. Die ook nog eens door reflectoren op de tl buis zo optimaal mogelijk gebruikt wordt. Immers de verkoper en vele artikelen op het internet roepen allemaal dat de planten het best groeien onder sterke verlichting.

Maar de echte aquarianen onder ons (die jongens met die echt mooie bakken) die weten wel beter. Het klopt wel dat planten sneller groeien onder sterke verlichting maar dit is maar halve informatie! Er word nooit gesproken over de consequenties die sterke verlichting met zich meebrengt. 


Het geheim van aquariumverlichting!
Sterke verlichting moet je zien als een versneller. Hoe sterker de verlichting hoe sneller een plant zijn voeding kan verwerken en daardoor sneller kan groeien. Artikel over Aquarium verlichting


Op zich klinkt dat mooi, maar......... dat betekend wel dat er genoeg voeding voorhanden moet zijn voor de plant, want wanneer er maar van 1 voedings element een te kort is zal de plant meteen in de problemen komen en zal de groei stagneren en dat zie je dan terug. De bladeren worden geel, er vallen gaten in de bladeren of de plant groeit alleen nog maar in de hoogte en word smal en iel enz.
Gevolg Algen!

CO2 word lang niet in alle aquariums toegevoegt en als het word gebruikt dan vaak te weinig. Hoe komt dat dan denk je nu zeker?

Ik voeg CO2 toe en het is nog niet goed?
Ja, dat is precies wat ik zeg en ik zal je uitleggen hoe dat komt.
Planten kunnen alleen overdag wanneer verlichting aan is CO2 opnemen. Zodra de verlichting uitgaat stopt de plant met het opnemen van CO2. Sterker nog de plant gaat zelf CO2 produceren.

Dit betekent dat de plant tijdens die 8 tot 10 uur voldoende moet kunnen opnemen om aan de behoefte te voldoen. Omdat de planten bij een sterke verlichting meer CO2 nodig hebben moet de concentratie CO2 in het water hoger zijn.
Bij een hogere concentratie kan de plant namelijk makkelijker CO2 opnemen en gebruiken voor de fotosynthese.

Is de concentratie CO2 te laag dan is er wel CO2 aanwezig maar de concentratie is te laag voor de plant om voldoende te kunnen opnemen tijdens de verlichting tijd om te voldoen aan de groeisnelheid die door de sterke verlichting aan de plant word opgelegd. 

CO2 injectie is dus een optie die je zeker moet overwegen wanneer je graag een mooi planten aquarium wilt houden zonder algen. Wil je dit niet dan kun je het beste de verlichting intensiteit en verlichting duur terug schroeven(8 uur per dag is zo wie zo meer dan genoeg). Meer info over CO2 toevoegen in het artikel over CO2


Wanneer je dus een algen plaag in je aquarium hebt kun je dus het beste de verlichting terugschroeven en Co2 gaan toevoegen of verhogen wanneer je al toevoegt. Uit recent onderzoek door Tropica is gebleken dat de planten groei tot 4 keer sterker was onder zwakke verlichting met Co2 toevoeging.

Het geheim is dus "Sterke verlichting betekend meer Co2 en meer aquariumplanten voeding toevoegen" of als je niet meer geld wilt uitgeven "Verlichtings duur en sterkte terugschroeven en je aquariumplanten zullen minder voeding en Co2 verbruiken. Ze groeien dan wel langzamer maar zijn wel gezond."

 

Vragen? Stel ze gerust. Vragen en of opmerkingen kunnen hier onder het artikel worden toegevoegd.

 

Artikel waarderen

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan aub zodat meer mensen een mooi aquarium kunnen houden en onze hobby kan groeien. Heb je vragen of opmerkingen stel ze dan hieronder.

 

Login Form