Algen

Voorkom algen met LED verlichting 

LED-verlichting-AquariumVaak krijg ik de vraag of LED verlichting algen voorkomt zoals veel verkopers beloven. Hoe zit dat dan nu precies? Is het een verkoop praatje?

Nou.....er zit een kern van waarheid in maar niet het licht dat de LED produceert maakt het verschil. 

Waar ik achter ben gekomen is dat moderne aquarium LED's zo'n beetje het hele lichtspectrum van de zon benaderen. Maar dat in het lichtspectrum van LED's geen infrarood (en geen UV) licht voorkomt. Tenzij de LED hier speciaal voor is gemaakt.Omdat gewone LED verlichting geen infrarood licht bevat zou het de groei van algen belemmeren word wel eens beweert. Dit is echter niet correct. Er zijn wel algen gevonden die ook gebruik kunnen maken van infrarood maar de meeste in onze aquarium voorkomende algen hebben het zelfde lichtspectrum nodig als onze planten. De beste manier om algen groei te voorkomen is door ervoor te zorgen dat de planten het goed doen en daardoor de algen weg concurreren.

Bron: wired.com

Waar je meer aan hebt in de strijd tegen algen is het feit dat de nieuwe generatie aquarium LED verlichting meer bruikbaar licht voor planten bevat dan de TL verlichting waardoor planten onder de juiste omstandigheden (voldoende voeding CO2 en een goede stroming) makkelijker kunnen groeien en daardoor betere concurrenten zijn voor algen. 

 

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat met behulp van LED verlichting het complete lichtspectrum van de zon kan worden afgedekt. Bijkomen voordeel is dat het aandeel bruikbaar licht voor planten nog groter is dan dan bij de hoge druk natrium lampen of HQI en vele malen groter dan dan bij de beste TL- groeilamp. Dit gecombineerd met de voordelen dat LED minder energie verbruikt, langer meegaat en minder warmte ontwikkeld zorgt ervoor dat LED verlichting een uitstekende keuze is voor de milieu bewuste aquarium hobbyist. Enig probleem is het prijskaartje van de LED het zal nog wel enkele jaren duren voordat deze zal zakken naar een gunstiger niveau.

Bron: americanaquariumproducts.com

 

Veel mensen met aquarium proberen met goedkope ledstips  zelf hun LED verlichting samen te stellen. Dit lijkt vaak veel goedkoper maar je moet oppassen dat je geen appels met peren vergelijkt op de goedkope ledstrips zitten vaak maar 60 LED per meter. Dit is veel te weinig voor een aquarium. Om een TL effectief te vervangen heb minstens 300 SMD leds 5050 per meter nodig. Het liefst IP67 deze zijn namelijk waterdicht. Dit veranderd het kostenplaatje al een heel stuk. En als je dan ook nog bedenkt dat het lichtspectrum van die gewone LED niet geoptimaliseerd zijn voor aquarium? 

 

Wil niet zeggen dat het niet loont of dat het niet werkt om zelf te bouwen. Ik heb al een keer een hele mooie aquarium gezien met zelf geknutselde LED verlichting. Maar ik heb nog vaker teleurstellende verhalen gehoord. De verlichting zelf bepaald niet of een aquarium weelderige plantengroei heeft zonder algen. 

De kennis en ervaring van de hobbyist bepaalt hoe mooi een aquarium uiteindelijk word! 

 

Hoe kun je dan wel met LED verlichting algen voorkomen?

Algen willen we allemaal voorkomen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt zoveel bij kijken.

Met de komst van LED verlichting voor onze aquarium krijgen we er een krachtig hulpmiddel bij. De daglicht controller 

Met een daglichtcontroller kun je eenvoudig de lichtsterkte veranderen in een programma dat je op je pc of laptop zet. Meestal zitten er meerdere kanalen op en zo kun je dan meerdere lichtkleuren apart aansturen. Zo kun je zonsopgang en zonsondergang simuleren.

Algen ontstaan bijna altijd wanneer er een tekort aan CO2 is. Een tekort ten opzichte van de licht intensiteit. En omdat er een max is aan de co2 die we kunnen toevoegen, namelijk zo'n 25 mg/L, is er ook nog de mogelijkheid om de lichtintensiteit te verlagen. Dit verlagen was in het verleden nogal eens moeilijk om te realiseren. Maar daar is met de komst van LED verlichting een eind aan gekomen.

Met een Daglicht Controllers kun je de licht sterkte heel gemakkelijk instellen op een max percentage. Bv 60%. Je kunt dan elke 2 weken de licht sterkte met 5% verhogen en zodra de eerste tekenen van algen de kop op steken kun je de intensiteit met 10% verlagen.

Zo is je CO2 - lichtsterkte verhouding optimaal en zul je nooit last krijgen van draadalg.

De kosten van een Daglicht Controller zijn al niet meer zo hoog. Je hebt ze al voor enkele tientjes

 

 

Login Form