Algen

Baardalgen

baardalg

Baardalgen (alias zwarte penseelalg, zwarte puntalg of roodwieren) groeien kort op elkaar en beginnen meestal op de bladranden van langzaam groeiende planten of op stenen en op de achterwanden. Deze alg kan tot 10 mm lang worden. En is extreem lastig om te verwijderen. Dit zal de plant zeker beschadigen.


De oorzaak van deze alg kunnen drie dingen zijn.

Deze hebben allemaal te maken met CO2 tekort!

-De eerste en meest voorkomende is dat je CO2 concentratie te laag is. Dit heeft ook weer te maken met de licht sterkte! Bij een sterke verlichting hebben de planten een hoger CO2 concentratie nodig. Je kunt dus 2 dingen doen. De lichtsterkte terug brengen en/of meer CO2 toevoegen. Lees meer in het artikel over CO2


-Een andere oorzaak kan zijn dat je CO2 concentratie niet stabiel is. Dit komt vaak voor bij gebruik van bio CO2. De productie van de CO2 is dan niet altijd hetzelfde. Dit zorgt dan voor tekorten. Een PH gestuurde CO2 toevoeging is de beste manier om te zorgen dat de concentratie stabiel blijft.

-Als laatste kan het zijn dat de circulatie van het water door het aquarium niet goed is. Als er plaatsen in het aquarium zijn waar het water als het ware stil staat dan zal er op die plaatsen te weinig CO2 komen. Op deze plekken zal de gassen uitwisseling tussen de plant en het water niet goed zijn. Voorkom dit zoveel als mogelijk.

 


Hoe bestrijden?

Je kunt altijd kiezen voor chemische oplossingen om algen te bestrijden maar persoonlijk ben ik hier zeker geen voorstander van. Dit zijn altijd symptoom bestrijders en als je in de aquarium hobby bezig bent zul je ook natuur liefhebber zijn en is de natuurlijke oplossing de meest gewenste. Dan zullen deze tips je op weg kunnen helpen om een mooi aquarium te houden.

Indien dit nog niet het geval is moet je eerst de water circulatie verbeteren. Dit is een van de geheimen van de grote Takashi Amano. De gas uitwisseling van zuurstof en CO2 moet zo effectief mogelijk benut worden door het hele aquarium. Het gebruik van spraybars langs de achterwand is een goede methode om te zorgen voor een optimale circulatie.

 

baardalg2

Als je sterke verlichting gebruikt kun je ervoor kiezen om deze wat te verminderen. Je kunt ook de verlichting duur verkorten naar max 8 uur per dag.

Zo verlaag je de CO2 behoefte van je planten en komen ze minder snel tekort.

Vervolgens is het aan te raden om CO2 toe te voegen en als je dit al doet dan moet je de concentratie verhogen.


Het gebruik van Easy-life EasyCarbo of een vergelijkbare vloeibare koolstof kan ook goed helpen. De koolstof helpt je plant bij de groei en bijkomend is dat het glutaraldehyde bevat waar algen niet tegen kunnen. Daarom kun je dit spul niet teveel gebruiken want in grotere hoeveelheden is het weer giftig voor de vissen en planten.

Bij over doseren is het aan te raden om elke week royaal water te verversen. 


Deze alg (vooral de bruine variant) komt ook vaak voor op de achterwanden en andere objecten. Als je het water niveau een flink stuk laat zaken kun je de achterwand ook direct inspuiten met EasyCarbo en dan 10 minuten laten intrekken.

 

De alg zal na een paar behandelingen helemaal weg gaan. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar ik heb wel al een keer bij iemand anders het resultaat gezien en dat was goed. Natuurlijk moet je wel de oorzaak van de alg zien weg te halen anders is het resultaat maar van korte duur.

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan aub zodat meer mensen een mooi aquarium kunnen houden en onze hobby kan groeien. Heb je vragen of opmerkingen stel ze dan hieronder.

Login Form