Planten

Voeding voor Aquarium Planten

BILD1064

Wie wil nou niet van die mooie planten in zijn of haar aquarium. De planten geven een aquarium immers zijn uiterlijk.
In het begin ziet het er altijd wel goed uit. Je koopt de plantjes die leuk vind en plant ze in het aquarium. Maar vaak zie je bij de minder ervaren aquarianen dat de planten naar enkele weken gebreken beginnen te vertonen. Hoe je dit kunt voorkomen lees je in dit artikel.

We weten nu allemaal dat planten voedingstoffen en sporenelementen nodig hebben en dat wanneer er een tekort ontstaat van 1 die voedingstoffen je planten verkommeren. Weet je dat nog niet lees dan eerst het artikel Aquarium Planten

 

Hoe weet je nu of er genoeg voeding aanwezig is?

Tja dat is niet zo gemakkelijk. Zeker niet voor een beginner. Maar niet getreurd er zijn 2 duidelijke indicatoren. 

De planten: groeistoornissen geven aan dat er een tekort is
Algen: Algen op planten geven aan dat de plant een probleem heeft, dus een tekort. Maar als je goed had opgelet had je moeten zien dat je planten het niet goed doen voordat er algen ontstaan. Dan kun je eerder ingrijpen en voorkom je algen.


Er is ook nog een derde manier. En dat zijn de talloze test sets die er te koop zijn. Nadeel hiervan is dat deze test niet altijd even betrouwbaar zijn. Met zelfs afwijkingen van 50% of meer. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar je planten, deze zijn de beste indicator! 

Het vergt wat ervaring om de symptomen te herkennen en die ervaring krijg je alleen maar door je aquarium dagelijks te observeren. 


 

De EI methode

Met de EI methode (Estimaive Index) kun je op een simpele manier ervoor zorgen dat er altijd voldoende voedingstoffen aanwezig zijn voor de planten soms 2 tot 3 keer de voorgeschreven hoeveelheid. Verder is het belangrijk dat je een goede stroming in je aquarium hebt. Dit bevorderd namelijk de gas uitwisseling en dat komt de planten alleen maar ten goede. Ook zorgt het ervoor dat voedingstoffen en CO2 overal in je aquarium beschikbaar zijn voor de planten en dat je geen "dode plekken" hebt.

En iedere week een ruime waterverversing is ook belangrijk. Het maakt voor de EI methode niet uit of 50% of 25% water ververst. Maar met de wekelijkse verversing regel je ook de hoeveelheid voeding in je aquarium. En natuurlijk is het belangrijk om de afvalstoffen kwijt te geraken. Vooral de organische afvalstoffen en de molm op de bodem.
Deze methode word veel gebruikt door de top aquaria houders. 


Je kunt de volgende waardes in je aquarium aanhoud als richtlijn als je een planten aquarium hebt en wekelijks 50% water ververst.
Co2 tusen de 25 en 35 ppm

Po4 2.0 ppm
No3 tussen de 20 en 30 ppm
Fe tusse 0,5 en 1 ppm (mag ook iets meer)
K+ tussen de 20 en 30 ppm
Sporen elementen bv Profito iets meer toe dienen dan aanbevolen op de fles.

Nu zullen sommige denken "Nitraat en Fosfaat toevoegen? Hallo zeg maar dan krijg ik toch zeker een algen explosie van hier tot Tokio." Het antwoord hierop is.

Nee! dat is zeker niet het geval. Het tegendeel is eerder waar. Een tekort hieraan zal zeker leiden tot een algenplaag. Immers je planten hebben een tekort en zullen in de problemen komen. Gevolg? Algen, want deze kunnen met minder voeding wel goed uit de voeten.

IMG 0484


Wat heb je nodig aan meststoffen voor een goed resultaat?

 Als je niet veel planten in je bak hebt en de verlichting is niet sterk dan kun je lagere waarden aanhouden. maar dat hoeft niet.

-Koolstof. Koolstof zit in CO2 (koolzuur) maar er zijn ook vloeibare middelen in de handel verkrijgbaar. Planten hebben wel een voorkeur voor CO2 want dat is natuurlijker en kunnen ze makkelijker opnemen. Hiervoor heb je wel een CO2 installatie nodig  Is niet verplicht maar eigenlijk onmisbaar voor een planten aquarium. Zonder gaat ook maar dan moet je wel vloeibare koolstof toe gaan dienen zoal Easylife Carbo. En heel belangrijk je verlichting mag niet te sterk zijn! Het is ook raadzaam om de verlichting dan max 8 uur aan te laten. Zo zorg je ervoor dat je planten niet te snel gaan groeien en voorkom je een koolstof tekort. De nummer 1 oorzaak van groeistoornissen!

 

Zelf gebruik ik altijd de planten voeding van Easylife. Dit is goed spul en heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding. 

-Een basis planten voeding zoal Easylife Profito.

-Nitraat kno3 zoal Easylife Nitro

-Fosfaat kh2po4 zoal Easylife Fosfo

-Eventueel ijzer zoal Easylife Fero. Vooral wanneer je rode planten hebt.

 

Tip: Bij aquariumbemesting krijg je voor minder geld dezelfde soort producten. Ze hebben daar ook een calculator die precies berekend hoeveel voeding je nodig hebt.


Hoe moet je dit nu gaan toepassen!

Hoe weet ik nu of ik hoeveel ik moet toevoegen om bv 2 ppm fosfaat te krijgen in mijn aquarium? Deze vraag word vaak gesteld op verschillende aquaforums. Ik zal proberen om het uit te leggen. Is in principe niet moeilijk.

Maar voor ik verder ga moet je eerst weten wat ppm eigenlijk betekent.
ppm staat voor "parts per million".
Bijvoorbeeld 2 ppm  PO4 wil zeggen: 2gr fosfaat per 1000L water. Hou dit in je achterhoofd dan begrijp je de rest ook sneller wanneer iets niet helemaal duidelijk is of als ik het niet goed duidelijk maak. Kan natuurlijk ook.

Om het allemaal iet makkelijker te maken voor ons bestaat er een online calculator. Daar kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel ml je moet toevoegen van een bepaalde soort meststof. Er hoort wel een kleine instructie bij. Ga je hem invullen dan staat hij standaart op De Estimative Index. Hij rekent dan met minimale waarden. Wil je hogere waardes invullen dan moet je deze instelling veranderen in "welke dosering om een bepaalde waarde te krijgen". Vul dan daaronder het aantal ppm in dat je wilt bereiken.

Rechtsonder staat na de berekening "Wil je lange termijn gevolgen zien van NO3 dosering? Klik hier!"  Daar kun je zien wat je verhouding word na een langere tijd bij een bepaalde waterverversing. Als je minder water ververst zul je ook minder moeten gaan doseren. 

 

 

 

Goede stroming is belangrijk!

Zorg voor een goeie stroming in je aquarium! Dit is echt heel belangrijk. Als je voldoende voedingstoffen in je aquarium hebt maar je stroming is op sommige plaatsen slecht dan krijgen je planten alsnog een tekort. Zorg er dus voor dat er geen plekken zijn waar het water stil staat.

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan aub zodat meer mensen een mooi aquarium kunnen houden en onze hobby kan groeien. Heb je vragen of opmerkingen stel ze dan hieronder.

Login Form