Techniek

Filteren van het aquarium


In de ideale situatie heb je een aquariumfilter die precies is afgestemd op je aquarium. Maar in de praktijk ligt dit meestal wel wat anders. Vaak wordt de invloed van het aquariumfilter onderschat. 

Het filter zorgt er namelijk niet alleen voor dat je aquarium vrij is van vertroebeld water (mechanische filtering), maar er spelen zich ook heel wat biologische processen af.

En met een beetje kennis kun je

 die biologische processen beïnvloeden.
Het filter is een thuis voor heel veel verschillende soorten bacteriën. Een paar daarvan zijn belangrijk voor ons.

Nitrificerende bacteriën

Hier zijn 2 soorten van, een daarvan zetten ammonium om in nitriet, de ander zetten nitriet weer om in nitraat.

Denitrificerende bacteriën

Deze bakteriën zetten nitraat om in stikstof dat in gasvorm uit het aquarium zal verdwijnen. Nitrificerende bacteriën verdubbelen zich elke 12 uur

Denitrificerende bacteriën groeien veel langzamer en hebben daarvoor een zuurstof arme omgeving nodig.

Deze omgeving vinden ze in een dikke biofilm.

Wat is een biofilm zul je nu wel denken. Als een bacteriënkolonie groot genoeg is zullen deze een gelachtig goedje aanmaken waarin ze de voor hun meest gunstige omstandigheden om te groeien kunnen creëren.
De dikte van de biofilm hangt ook af van het soort filtermateriaal. Wil je een dikke biofilm dan moet je fijnmazig filtermateriaal gebruiken.

Nitrificerende bacteriën hebben een concurrent de heterotrofe bacteriën. Als er veel organische stoffen zijn verdubbelen deze zich elke 20 minuten, waarbij ze ook meer fosfaat verbruiken. Ze kunnen naar verloop van tijd de nitrificerende bacteriën weg concureren. Er ontstaat dan een dikke biofilm.

Conclusie?

Bij een te hoog fosfaat gehalte moeten we wat vaker het aquariumfilter schoonmaken. Immers een groeiende bacteriënkolonie verbruikt meer fosfaat. Filtermateriaal schoonmaken moet je trouwens nooit met schoon kraanwater doen. Dit kun je beter doen in een emmer met water uit je aquarium, zo blijven er altijd nog genoeg bacteriën over om snel weer aan te groeien. Bij een te laag nitraat gehalte moeten we hetzelfde doen, want dan heb je waarschijnlijk een te dikke biofilm vol met denitrificerende bacteriën.

Is je fosfaat laag en je nitraat hoog dan moet je dus voorlopig je filter met rust laten zodat je biofilm kan groeien. Wel kun je een zakje met denitrificerende bacteriën toevoegen. Deze zijn in de handel verkrijgbaar. Ze zullen helpen je nitraat omlaag te krijgen. Ook moet je nu vaker water verversen. Je kunt ook gaan voeren met meer droogvoer en/of orgaan voedsel, dit zorgt dat je biofilm sneller aangroeit. Je zult dan wel vaker en meer water moeten verversen.

Er is nog een factor die de biofilm beïnvloed

namelijk het voer. Wil je een dikke biofilm kun je dit bevorderen door veel te voeren met voer wat organisch belastend is. Dit is voer met een hoog koolstof gehalte zoals

-vlokvoer

-droogvoer

-orgaanvoedsel (zoals runderhart)

Wil je een dunne biofilm moet je uiteraard voeren met voer wat niet organisch belastend is. Molm af hevelen is dan bijna niet nodig, omdat voer met een laag koolstof gehalte goed zal mineraliseren.

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan aub zodat meer mensen een mooi aquarium kunnen houden en onze hobby kan groeien. Heb je vragen of opmerkingen stel ze dan hieronder. 

Login Form