Vissen

Clownbotia - Botia Macracantha

 

vissen102

De clownbotia komt oorspronkelijk uit Indonesië en is een populaire vis onder aquarium houders. Maar al te vaak word deze vis in een veel te klein aquarium gehouden. In het wild kan de clownbotia tot wel 30cm worden!

 

Het aquarium

Voor deze vis heb je naar mijn mening een aquarium van minimaal 250 liter nodig. De clownbotia is een echte modderkruiper, en heeft een zanderige bodem nodig om naar lieve lust te kunnen woelen. Zorg dat alle attributen stevig zijn vast gekit en dat planten diep geworteld zijn voordat je deze vis in je aquarium toelaat. Anders kan het gewoel een kleine verwoesting tot gevolg hebben. Een beetje stroming stellen ze wel op prijs. Zorg ook voor schuilplaatsen dit vinden ze wel prettig.

 

Waterkwaliteit

Ph 6-7

Gh 0-4

Temp 23-28°C

 

Karakter

De clownbotia is over het algemeen een rustige vreedzame scholenvis. Als je hem in een klein schooltje houd zijn er wel eens schijngevechten maar dat stelt weinig voor. Sommige houden deze vis alleen zet voelt hij zich niet op zijn gemak en kan hij zich agressief gedragen t.o.v. andere vissen.

Opvallend aan deze vis is het klik geluid dat hij maakt vooral tijdens het voeden of als ze ruzie maken.

 

Geslachtsherkenning

De borst- en buikvinnen zijn bij de mannetjes wat puntig en bij vrouwtjes iets ronder, bovendien zijn vrouwtjes slanker dan mannetjes.

 

Voeding

De clownbotia is een echte alleseter. De voorkeur gaat naar levend voer maar droogvoer accepteert hij net zo makkelijk. En tussen de maaltijden door schraapt hij graag wat algen voor je weg.

 

Kweek

Het  is niet mogelijk om deze soort in een aquarium te kweken. De aangeboden vissen in de winkel zijn dan ook altijd wildvang.

  

Login Form