Waterwaarden

Nitriet

De eerste  bacteriën die zich in ons aquarium vestigen zetten het organisch afval om in nitriet (nitrificatie). Om dit procces een goede start te geven kun je vanaf het begin iedere dag een beetje voer in je aquarium gooien. Ook al heb je nog geen vissen erin zitten.

Je voert als het ware de bacteriën. Na een tijdje ontwikkeld zich een nieuwe soort bacteriën die het nitriet omzetten in het (voor vissen) minder schadelijk nitraat. Deze bacteriën vormen zich vooral in je filtersubstraat en groeien veel langzamer. Daarom duurt het zeker 4 weken voordat het nitriet op een stabiele veilige waarden staat.
Je kunt dit op drie manieren een stukje versnellen.
-Als eerste kun je aquariumwater van een draaiend aquarium bij je eigen  gooien.

-Je kunt ook een stuk of een laag filtermateriaal van een langer draaiende aquarium in je eigen filter stoppen.
-Ten derde kun je gebruik maken van bacteriën opstart producten. Er zit dan een bacteriën cultuur kant en klaar in een flesje, die gedurende een bepaalde periode aan je aquarium toevoegt.


Nitriet is giftig voor je vissen. Deze waarde ligt het beste tussen de 0 en 0,5 mg/l. Bij hogere waarden meteen water verversen. De oorzaak van hoge waarden ligt meestal bij je filter. In de opstartfase is het normaal dat je waarden hoger kunnen liggen maar na 4 weken moet deze toch echt wel goed zijn.

Login Form