Waterwaarden

Wat moet je weten over waterwaarden ?

water

Om te controleren of het water in je bak geschikt is voor de planten en vissen die je wilt houden zal je enkele meetingen moeten verrichten. Hiervoor zul je enkele test setjes moeten aanschaffen.


Als je wilt besparen op testsetje, prima, alleen de testsetjes KH, PH en Nitriet gehalte zijn eigenlijk onmisbaar. Waarom vraag je je dan af?


Nou.... omdat je met deze testjes kunt meten of je aquarium niet giftig is voor aquarium vissen en ook niet onbelangrijk, of je water geschikt is voor de vissoort die je wilt houden.

Wanneer je een aquarium gaat opstarten kan in de eerste 4 weken je nitriet gehalte zo hoog oplopen dat het gevaarlijk wordt voor je vissen. Dan kan het zijn dat je 's morgens opstaat en al je vissen dood zijn. Om dit te voorkomen moet je nooit teveel aquarium vissen in een keer kopen. Laat er steeds min. 5 dagen tussen zodat het biologisch evenwicht zich kan instellen. Denitrificerende bacteriën groeien namelijk niet zo snel. Voor dat je nieuwe aquarium vissen gaat kopen even op nitriet testen.


Aquarium proplemen oplossen

Wil je je echter meer verdiepen in de processen die zich in het water afspelen, dan heb je al wat meer testjes nodig. Dan moet je het aquarium water ook op fosfaat en nitraat kunnen meten. 
Zodra je problemen krijgt met algen (en dat gebeurt iedereen vroeg of laat) dan heb je meer info nodig om het probleem bij de wortel aan te pakken. In het begin zul je die testjes wat vaker moeten gebruiken, maar in de loop van de tijd krijg je hier meer gevoel voor en dan kun je vaak aan de veranderingen in je aquarium al zien welke waarden of verhoudingen verandert zijn en kun je dit meteen controleren met het juiste testsetje.

 

Vragen? Stel ze gerust. Vragen en of opmerkingen kunnen hier onder het artikel worden toegevoegd

Login Form